دزیمتری پرتویی یا تابشی چیست
دزیمتری پرتویی یا تابشی چیست
قیمت دزیمتر
دزیمتر رادیومتری وسیله ای است که میزان قرار گرفتن در معرض اشعه یونیزان را اندازه گیری می کند.
دزیمترها معمولاً یک دوز را ثبت می کنند ، یعنی انرژی تابش جذب شده در خاکستریها (Gy) یا دوز معادل اندازه گیری شده در غربالها (Sv) را اندازه گیری میکنند
دزیمتر تابش وسیله ای است که میزان قرار گرفتن در معرض اشعه یونیزان را اندازه گیری می کند.
دزیمترها معمولاً یک دوز را ثبت می کنند ، یعنی انرژی تابش جذب شده در خاکستریها (Gy) یا دوز معادل اندازه گیری شده در غربالها (Sv) را اندازه گیری میکنند .دزیمتر شخصی دزیمتری است ، که توسط شخصی که تحت نظر قرار می گیرد ، در سطح بدن پوشیده می شود و میزان دریافت تابش دریافت شده را ثبت می کند.
از نظر تجاری موجود، طیف وسیعی از دستگاههای پسیو و اکتیور که اطلاعات دز پرسنل را برای بازخوانی بعدی ذخیره میکند، به دستگاههای که دارای باتری بسیار گرانقیمت، که دز فوری و اطلاعات نرخ دوز را نشان میدهند (معمولا یک dosimeter شخصی الکترونیکی). روش بازخوانی مجدد، محدوده اندازهگیری دوز، اندازه، وزن و قیمت ، از عوامل انتخاب مهمی هستند.
دو نوع دزیمتر وجود دارد:
برای دیدن لیست تجیهزات دزیمتر اینجا کلیک کنید
- دزیمتر پسیو :دزیمترهای غیر فعال یا پسیو بیشتر از دماسنج نوری (TLD) و نشانه گذاری فیلمها استفاده می کند.محصولات دزیمتر پسیو سیگنال القا شده تشعشعی را ساطع میکند که در دستگاه ذخیره میشود.سپس دزیمتر مورد پردازش قرار گرفته و خروجی اطلاعات تحلیل می شوند.
- دزمتر های اکتیو: برای به دست آوردن یک مقدارصحیح از اندازی میزان دز صاطع شده از قرار گرفتن در معرض دزیمتر ، می توانید از یک دزیمتر فعال استفاده کنید ، به طور معمول یک دزیمتر شخصی الکترونیکی (EPD). یک دزیمتر فعال سیگنال ناشی از تشعشع را تولید می کند و یک خواندن مستقیم از دوز یا میزان دز تشخیص داده شده را در زمان واقعی نشان می دهد.
دزیمترهای غیرفعال و فعال اغلب با یکدیگر مکمل هستند.
برای برآورد دوزهای مؤثر ، دزیمترها باید در موقعیت نماینده بدن از قرار گرفتن در معرض آن ، به طور معمول بین کمر و گردن ، در قسمت جلوی نیم تنه ، روبروی منبع رادیواکتیو پوشیده شوند.دوزیمترها معمولاً در قسمت بیرونی لباس ، اطراف قفسه سینه یا نیم تنه پوشیده می شوند تا دوز "کل بدن" را نشان دهند. برای اندازه گیری دوز معادل این بافت ها ، ممکن است دوز سنج بر روی اندامها یا در نزدیکی چشم پوشیده شود.
دزیمترها و آشکارسازهای تابش نیز می توانند با توجه به هدف آنها طبقه بندی شوند. لازم به ذکر است ، دستگاه های زیر لازم نیستند. این دستگاه ها برای دزیمتری در نیروگاه های هسته ای استفاده می شوند:
دزیمتر های فردی :دوزیمتری شخصی بخش کلیدی دوزیمتری پرتویی است.دوزیمتری شخصی در درجه اول مورد استفاده قرار میگیرد (اما نه منحصرا).این دوز به طور معمول توسط دستگاههایی که به عنوان سنج شخصی شناخته میشوند, اندازهگیری میشود
دزیمتر گاما: دزیمتر قابل حمل ، آشکارسازهای پرتویی هستند که توسط تکنسین های رادیولوژی برای اندازه گیری میزان دوز محیط استفاده می شوند.این دستگاه های قابل حمل معمولاً دارای سرعت سنج هستند. در تأسیسات هسته ای ، این کنتورهای قابل حمل معمولاً توسط تکنسین های محافظت در برابر اشعه استفاده می شوند.
اندازه گیری آلودگی:
. آشکار ساز های آلودگی ابزاری برای اندازه گیری سطح آلودگی هستند. در تأسیسات هسته ای ، مانیتورهای آلودگی معمولاً در خروجی از مناطق کنترل شده نصب می شوند.این مانیتورها ممکن است از پیشخوان های متناسب با منطقه بزرگ ، ردیاب پنجره نازک شبیه به مانیتور دست و کفش استفاده کنند.
- مانیتورهای تمام بدن.مانیتورهای تمام بدن ابزاری برای اندازه گیری آلودگی سطحی هستند.آنها برای نظارت بر خروج پرسنل مورد استفاده قرار می گیرند ، این اصطلاح مورد استفاده در محافظت در برابر اشعه برای بررسی آلودگی خارجی (یا آلودگی سطحی) کل بدن یک فرد است که از منطقه کنترل آلودگی رادیواکتیو خارج می شود.
این بسیار مهم است که امروزه بیشتر دزیمترهای شخصی مورد استفاده ابزارهای مطلق نیستند بلکه ابزارهای مرجع هستند.
یعنی باید دوره ای کالیبراسیون شوند. هنگامی که یک دزیمتر مرجع کالیبره می شود ، می توان فاکتور کالیبراسیون را تعیین کرد.این فاکتور کالیبراسیون مقدار نوردهی را به دوز گزارش شده مربوط می کند. اعتبار کالیبراسیون با حفظ قابلیت ردیابی منبع مورد استفاده، برای کالیبراسیون دزیمتر را نشان می دهد.قابلیت ردیابی با مقایسه منبع با "استاندارد اولیه" در یک مرکز کالیبراسیون مرجع حاصل می شود.در نظارت بر افراد ، مقادیر این مقادیر عملیاتی به ترتیب به عنوان یک ارزیابی دقیق از دوز و دوز موثر پوست به ترتیب ارزیابی می شوند.
به ویژه ، اگر مقادیر آنها زیر حد محافظت باشد.
ویژگی های دوزیمتر - ویژگی های کلیدی
انواع مختلف دزیمتر و آشکارساز وجود دارد و هر نوع محدودیت هایی دارد. عوامل زیادی بر کیفیت نتایج یک دزیمتری تأثیر می گذارند. برخی از ملاحظات اصلی هنگام انتخاب دزیمتری عبارتند از:
- نوع تابش: هر نوع پرتودرمانی به طریقی متفاوت با ماده تأثیر می گذارد. این توجه بسیار مهم است. برای دوزهای نوترون ، ما نمی توانیم از پیشخوان GM ساده استفاده کنیم.
انرژی تابش : پاسخ دزیمتری بسته به انرژی تابش و زاویه (های) بین منبع و ردیاب دزیمتری متفاوت خواهد بود.
همانطور که مشاهده می شود ، دزیمتری تابش بسیار دشوار است ، زیرا هیچ دزیمتر تنها هیچ یک از این خصوصیات را نخواهد داشت.بنابراین، کسی که در حال استفاده از دزیمتر می باشد باید محیطی را که ابزار مورد استفاده قرار میگیرد، درک کند. . در بیشتر شرایط عملی ، دزیمترها تقریباً معادل دوز شخصی ، Hp (d) ، حداقل در محل دزیمتر ارائه می دهند. از طرف دیگر ، این روش فقط با دوزهای پایین و به فرض قرار گرفتن در معرض یکنواخت بدن ، معتبر است.برای شخصی که درمعرض دوزهای بالا قرار میگیرد و یا از حد مجاز دوز سالانه تجاوز میکنند، یا در میدانهای تابشی نسبتاً ناهمگن قرار میگیرد ، این روش ممکن است کافی نباشد.
انواع دزیمتر:
دزیمتر فیلم بج:
فیلم های بج دستگاه های قابل حمل کوچکی برای نظارت بر دوز تابش انباشته به دلیل تابش یونیزه هستند. اصل کار مشابه با تصاویر اشعه ایکس است. فیلم بج شامل دو بخش است: فیلم عکاسی ، و یک نگهدارنده.قطعه فیلم عکاسی که ماده حساسی است و باید آن را به صورت ماهیانه برداشته و توسعه دهد.
هرچه میزان نوردهی بیشتر باشد ، سیاه شدن فیلم بیشتر می شود. سیاه شدن فیلم به دوز خطی است و دوزهای تقریباً 10 گری را می توان اندازه گیری کرد.
دزیمتر ترمولومینسانس
یک دزیمتر گرماسنج ، به اختصار TLD ، یک دزیمتر تابش غیرفعال است که با اندازه گیری شدت نور مرئی که از کریستال حساس در آشکارساز هنگام گرم شدن کریستال اندازه گیری می شود ، میزان اشعه یونیزان را اندازه گیری می کند.شدت تابش نور توسط خواننده TLD اندازه گیری می شود و به میزان تابش اشعه بستگی دارد.دزیمترهای گرماسنج در سال 1954 توسط پروفسور فارینگتون دانیلز از دانشگاه ویسکانسین-مدیسون اختراع شد.دزیمترهای TLD در شرایطی قابل استفاده است که اطلاعات در زمان واقعی لازم نیست ، اما سوابق نظارت دقیق دوز تجمع یافته برای مقایسه با اندازه گیری های میدانی یا برای ارزیابی پتانسیل تأثیرات درمانی طولانی مدت مورد نظر است.
دزیمتر سخصی الکتریکی EPD
دزیمتر شخصی الکترونیکی دزیمتر مدرن است ، که می تواند دوز تجمعی و میزان دوز فعلی را به طور مداوم بازخوانی کند و می تواند هنگام عبور از میزان دوز مشخص شده یا دوز تجمعی ، به فرد که از آن استفاده می کند هشدار دهد.EPD به ویژه در مناطقی با دوز بالا که در آن زمان اقامت فرد پوشنده به دلیل محدودیت دوز محدود است مفید است.دزیمتر شخصی الکترونیکی ، EPD ، قادر است یک خواندن مستقیم از دوز یا میزان دوز شناسایی شده در زمان واقعی را نشان دهد. از دزیمترهای الکترونیکی ممکن است به عنوان یک دزیمتر مکمل و همچنین یک دزیمتر اصلی استفاده شود. دزیمترهای غیرفعال و دزیمترهای شخصی الکترونیکی اغلب برای تکمیل یکدیگر استفاده می شوند.
دزمیمتر MOSFET
دزیمتری MOSFET یک وسیله قابل حمل کوچک برای نظارت و خواندن مستقیم میزان دوز تابش است.از آنجا که این محصول بر پایه ترانزیستور MOSFET می باشد، ترانزیستور اثر میدانی نیمه هادی فلز-اکسید و نیمه رسانا (MOSFET) استوار است ، اصل کار مشابه با آشکارسازهای نیمه هادی است.دزیمترهای MOSFET اکنون به عنوان دزیمترهای بالینی برای پرتوهای پرتودرمانی مورد استفاده قرار می گیرند. مزیت اصلی آنها اندازه بدنی آنها است که کمتر از 4 میلی متر مربع است. . در دزیمتری پرتودرمانی ، دزیمترهای MOSFET اغلب جایگزین دزیمترهای TLD می شوند ، زیرا آنها فوراً بازخوانی میشود.
دوز سنج خود خواندن:
دزیمتر جیبی خودخوان شامل یک اتاقک یونیزاسیون ، با حجمی تقریبا دو میلی لیتر است که به تابش مورد نظر حساس است ، این دستگاه میز شمامل یک الکترومتر فیبر کوارتز برای اندازه گیری بار و میکروسکوپ برای خواندن تصویر فیبر در مقیاس مختلف است.
دزیمترهای خودکار خواندن دستگاه هایی هستند که برای اندازه گیری مقدار تجمع یافته بر روی بدن پوشیده می شوند. این دستگاه های بدون نیرو هستند که فاقد باتری هستند. دستگاه های این گروه عبارتند از:
دزیمتری فیبر کوارتز: دزیمتر فیبر کوارتز ، که گاهی اوقات به عنوان دزیمتر جیبی خود نشانگر (SIPD) معرفی و شناخته میشود ، وسیله ای شبیه قلم است که میزان تجمع پرتوهای یونیزان دریافت شده توسط دستگاه را معمولاً در طی یک دوره کاری اندازه گیری می کند.
کارتهای فتوشیمیاییخود توسعه گر:کارت فتوشیمیایی در حال توسعه, در اندازه کارت عبر بانک است, رنگ فوری و دزیمتر است. برای پایش قرار گرفتن در یک حادثه رادیولوژیکی برای درمان پزشکی و به حداقل رساندن نگرانی و وحشت طراحی شدهاست.
دزیمتر های DIS
دزیمتر های DIS
دزیمتر ذخیره سازی یون مستقیم ، DIS ، یک دزیمتر الکترونیکی است که از طریق آن می توان اطلاعات دوز را هم برای Hp (10) و هم برای Hp (0.07) با استفاده از واحد خواننده الکترونیکی فوراً در محل کار بدست آورد. دزیمتر DIS براساس ترکیبی از یک محفظه یونی و یک عنصر ذخیره کننده بار الکترونیکی غیر فرار است.
. دزیمتر DIS از یک سلول حافظه آنالوگ در یک محفظه یونیزاسیون کوچک ، پر از گاز استفاده می کند. تشعشع حادثه باعث یونیزاسیون در دیواره محفظه و گاز می شود و میزان بار برای بازخوانی بعدی ذخیره می شود. . دزیمتری DIS از طریق اتصال به یک دستگاه خواننده الکترونیکی در سایت کاربر خوانده می شود.
References:
Radiation Protection:
- Knoll, Glenn F., Radiation Detection and Measurement 4th Edition, Wiley, 8/2010. ISBN-13: 978-0470131480.
- Stabin, Michael G., Radiation Protection and Dosimetry: An Introduction to Health Physics, Springer, 10/2010. ISBN-13: 978-1441923912.
- Martin, James E., Physics for Radiation Protection 3rd Edition, Wiley-VCH, 4/2013. ISBN-13: 978-3527411764.
- U.S.NRC, NUCLEAR REACTOR CONCEPTS
- U.S. Department of Energy, Instrumantation and Control. DOE Fundamentals Handbook, Volume 2 of 2. June 1992.
Nuclear and Reactor Physics:
- J. R. Lamarsh, Introduction to Nuclear Reactor Theory, 2nd ed., Addison-Wesley, Reading, MA (1983).
- J. R. Lamarsh, A. J. Baratta, Introduction to Nuclear Engineering, 3d ed., Prentice-Hall, 2001, ISBN: 0-201-82498-1.
- W. M. Stacey, Nuclear Reactor Physics, John Wiley & Sons, 2001, ISBN: 0- 471-39127-1.
- Glasstone, Sesonske. Nuclear Reactor Engineering: Reactor Systems Engineering, Springer; 4th edition, 1994, ISBN: 978-0412985317
- W.S.C. Williams. Nuclear and Particle Physics. Clarendon Press; 1 edition, 1991, ISBN: 978-0198520467
- G.R.Keepin. Physics of Nuclear Kinetics. Addison-Wesley Pub. Co; 1st edition, 1965
- Robert Reed Burn, Introduction to Nuclear Reactor Operation, 1988.
- U.S. Department of Energy, Nuclear Physics and Reactor Theory. DOE Fundamentals Handbook, Volume 1 and 2. January 1993.
- Paul Reuss, Neutron Physics. EDP Sciences, 2008. ISBN: 978-2759800414.